Miért meséljek?

2012. február 02.

Az oldalon található szakértői cikkek:

A kreativitást is fejleszti a mese

Az utóbbi időszakban mindenhol azt olvashatjuk, hogy a mesélésnek nagyon fontos, meghatározó szerepe van a gyermek értelmi és érzelmi fejlődésében. Milyen pluszt tud adni a gyerekünknek a mesék fantáziavilága? Domszky Zsófia pszichológust, a „Mesélj mindennap” kampány szakértőjét kérdeztük.

Tovább

Merjünk játszani mesélés közben!

A mese oda és vissza hat: a gyerekre és a szülőre egyaránt. Hazay Tímea, a „Mesélj mindennap!” kampány szakértője szerint a legfontosabb, hogy a szülő is ráhangolódjon a mesélésre, merjen játszani a hangjával és az arcával, így nem csak a gyerek élvezi majd az esti összebújást.

Tovább

Amikor elragad a képzelet…

Ma már senki sem vitatja a mese és a mesélés fontosságát, hiszen a gyermek értelmi, érzelmi fejlődésében fontos szerepet játszik. Azt azonban kevesebben tudják: az sem mindegy, hogyan adjuk elő a történetet, bevonjuk-e a gyereket a mesélésbe. A témáról Berta Judit pszichológust, a „Mesélj mindennap!” kampány egyik szakértőjét kérdeztük.

Tovább

Hogyan kell jól mesélni?

A mindennapi mese fontos, de egyáltalán nem mindegy, hogyan tesszük. Mire érdemes odafigyelni, hogy a kicsi minél jobban beleélhesse magát a mesébe, és megértse mondanivalóját? Vekerdy Tamás pszichológus, a „Mesélj mindennap!” kampány egyik szakértője ad néhány hasznos tanácsot.

Tovább

A fizika határain túl (Nyulász Péter)

A mesélés az együttlét szinonimája, s egyben az összetartozás záloga. A közösen megélt pillanatok és átmesélt történetek teszik otthonná a házat, családdá az emberek egy csoportját.

Tovább

Hová fordulhat a gyermek, ha baj van?

Juhász László, pszichológus írja: A mesék a testi és lelki egészség kulcsai. Mesélj mindennap!

Tovább

Mi a legfontosabb ajándék?

"A mese az egyik legfontosabb ajándék, amit gyermekeinknek adhatunk." - mondja Hazay Tímea (Ringató Alapítvány)

Tovább

A képzelet ereje

"A mesét hallgató gyermek képzelete fantasztikus módon dolgozik, képeket alkot, értelmez... " - Szvetelszky Zsuzsanna, szociológus, társadalomkutató.

Tovább

 

 


Ha még több mesét szeretnél olvasni, folytasd a keresgélést a Magyar Olvasástárság (HunRA) vagy a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán!
Támogatóink: