A kreativitást is fejleszti a mese

2012. február 02.

Az utóbbi időszakban mindenhol azt olvashatjuk, hogy a mesélésnek nagyon fontos, meghatározó szerepe van a gyermek értelmi és érzelmi fejlődésében. Milyen pluszt tud adni a gyerekünknek a mesék fantáziavilága? Domszky Zsófia pszichológust, a „Mesélj mindennap” kampány szakértőjét kérdeztük.

– Miért fontos, hogy rendszeresen meséljünk a gyerekeknek?

– A mesélés jó alkalom arra, hogy tartalmas időt töltsünk gyermekünkkel, és örömteli közös élményekben legyen részünk – kezdi Domszky Zsófia, a „Mesélj mindennap!” kampány pszichológus szakértője. – Azok a gyerekek, akik hallgatnak mesét kisgyermekként, és lehetőségük van megismerkedni a könyvekkel, könnyebben tanulnak meg olvasni iskolás korukban. A mese megtanítja a gyereket odafigyelni a történetre, hatással lesz a szövegértésére is, és fejleszti a szókincsét. Fontos, hogy lehetősége legyen gyermekünknek saját fantáziáját megmozgatni, belső képeket alkotni, mert ezzel fejleszti a kreativitását, gondolkodása rugalmasabb lesz, képes lesz gyorsabban megoldani problémás helyzeteket.

– Melyik a legalkalmasabb napszak a mesélésre?

– A mese befogadásához nyugalomra van szükség, ezért az esti fürdés után, lefektetéskor érdemes odatelepedni a gyerek ágyához, és egy kislámpa meghitt fényénél elmondani az esti mesét. Nap közben is akad olyan tevékenység, amely elég monoton ahhoz, hogy élvezetesebbé tegyük mesemondással. Próbáljunk meg elcsenni a mindennapi rohanásban pár percet, és meséljünk minél többet gyerekünknek!

– Mi a jobb, ha könyvből olvasunk, vagy ha fejből mondjuk el a mesét?

– Az a legjobb, ha fejből mesélünk gyermekünknek, mert így tudunk figyelni a gyerek reakcióira, látjuk, ha nagyon tetszik neki valamelyik rész, vagy ijesztőnek találja. Minél képszerűbben írjuk le az egyes jeleneteket, annál jobb. Próbáljunk meg minél több érzékszervre hatni, hangokat, ízeket, illatokat is előhívni, ahol lehet (pl. lakoma, Terülj, terülj asztalkám stb.).

– Fontos-e, hogy megbeszéljük a gyerekkel a mese mondanivalóját vagy tanulságát?

– Ha valamelyik történetet nagyon megkedvelte gyermekünk, meséljük el neki újra és újra, ameddig kéri, mert a mesében olyasmire lelt, ami a lelki fejlődésében segíti. Ha a gyerekben felmerül valamilyen gondolat, kérdés, beszéljük meg vele, de mi ne kérdezgessük a meséről, mert ezzel szertefoszlik a varázslat.

Ha még több mesét szeretnél olvasni, folytasd a keresgélést a Magyar Olvasástárság (HunRA) vagy a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán!
Támogatóink: