Hová fordulhat a gyermek, ha baj van? Juhász László, pszichológus

2011. szeptember 28.

A mesék a testi és lelki egészség kulcsai. Mesélj mindennap!

Amikor megtudta a várva várt örömhírt, áldott állapotba került, megtervezte születendő kisbabájának szobáját? Beszerezte ruhácskáit, játékait? Felkészült a mesélésre, a mesemondásra? Arra, hogy terhessége alatt és azt követően meséivel változtassa meg gyermeke, önmaga, családja, rokonsága, generációkra kihatva mindnyájunk, nemzetünk jövőjét, sorsát?

Kutatások igazolják, hogy mesélő szülő(k) gyermeke mesélni fog! Európában hazánk élenjár a korai (magzati és csecsemőkori) halálozások számában. A terhesség alatti gondviselés, amelynek részei lehetnek a „pocakmesék”, megváltoztathatják az édesanya és magzatának, csecsemőjének kapcsolatát, egymáshoz való viszonyulásukat. Magzata által az anyaméhben hallottakat közvetlenül felhasználhatja gyermeke csecsemőkorában! Ezzel is csökkentheti a korai gyermekhalálozás kockázatát! Gyermeke életkorának megfelelő, helyesen kiválasztott mesék mesélésével segítheti fejlődését.

Minden életkornak megvannak az aktuális fejlődési sajátosságoknak megfelelő meséi, amelyek funkcióikkal fejleszthetnek, szórakoztathatnak, taníthatnak, beleértve a szükségletek, vágyak szabályozását. Segíthetik a népi, nemzeti, nemzetiségi identitás megőrzését. Hová fordulhat a gyermek, a szülő, a nagyszülő, a nemzet, ha bajban van és segítségre vágyik? Szeretteihez… Múltjához… Utóbbiból hiányzik az a közel tízezer mese, amely ma is a múzeumok irattáraiban feldolgozatlanul, kiadatlanul, gazdát keresve porosodik.

A mesék a testi és lelki egészség kulcsai. Segítségükkel megtaníthatja gyermekét a stressz kezelésére, változó világunkban létfontosságú megküzdési stratégiákra. A mesék sok fajtája egyszerre gyógyítja a mesélőt és hallgatóit! A mesék segítségével gyermeke megőrzi és fejleszti mindazon adottságokat, képességeket, amelyek révén szerető szívű, egészséges, boldog, gyermekeit értékekre nevelő, önmagát megvalósító szülő lesz. Az ilyen emberek zálogai nemzetünk fejlődésének! Mesélj mindennap!

Ha még több mesét szeretnél olvasni, folytasd a keresgélést a Magyar Olvasástárság (HunRA) vagy a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán!
Támogatóink: