Mi a legfontosabb ajándék? Hazay Tímea - Ringató Alapítvány

2011. szeptember 26.

A mese az egyik legfontosabb ajándék, amit gyermekeinknek adhatunk.

A mese az egyik legfontosabb ajándék, amit gyermekeinknek adhatunk. Lelki táplálék. Ugyanolyan fontos gyermekeink számára, mint az élelem, a tiszta ruha, a fûtött lakás.

A mesélés rituáléjában felnõtt és gyermek közös élményt kap. Kapcsolatuk szorosabbá válik, elmélyül. A gyermek képzelete, kreativitása, szókincse, anyanyelvi kultúrája, esztétikai érzéke, képalkotó képessége fejlõdik.
A mesélés során a gyermek mintát kap a kifejezõ, szép olvasásra.

A mesének humora van, mesteri szerkezete, univerzális igazságai, tanítása oldja a gyermekekben is természettõl fogva meglévõ szorongást.

Aki mesél, a mûvészettel nevel. Ha a szülõ mesél, soha el nem felejthetõ perceket, élményt ad a gyermekének, s átadja magát a mesélés hagyományát, azt a gyönyörû emberi képességünket, hogy hallgatunk egy történetet, mely összeköt bennünket.

Akinek mesélnek, az befogadóvá válik. Képességet szerez arra, hogy képeket alkosson, fantáziáljon, s ebben örömöt találjon.

A beteg gyerek egyik legfontosabb mondata: Gyere, mesélj nekem! Mert a mese gyógyít. Ezt a gyerekek tudják. Jó lenne, ha hinnénk nekik.

Hazay Tímea
Ringató foglalkozásvezető
www.ringato.hu

Ha még több mesét szeretnél olvasni, folytasd a keresgélést a Magyar Olvasástárság (HunRA) vagy a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán!
Támogatóink: