Azurák Csaba: "Nálunk nem tilos a tévé"

2011. december 27.

Nem volt könnyű dolga a TV2 műsorvezetőjének, amikor fel kellett idéznie, hogy gyerekkorában melyik volt a kedvenc meséje. Azurák Csaba azt is elmesélte, hogy a lányai azokat a történeteket szeretik a legjobban, amelyeket apa mesél a gyerekkorából. Az Azurák családban ugyanis tényleg közös élmény a mesélés, Csaba ezért is csatlakozott a Mesélj mindennap! kampányhoz.

- Gyerekkoromban főleg könyvből meséltek nekem – kezdi –, de persze a rajzfilmeket is nagyon szerettem, igaz, sokkal ritkábban tudtam tévézni, mint a mai gyerekek. A hetvenes évek végén a tévé még nagy szó volt, mesecsatornáról nem is hallottunk, ráadásul hétfőnként nem volt adás. Amikor azonban esténként jött mese, kis széken ücsörögve vártuk, hogy végre elkezdődjön. S hogy melyiket szerettem a legjobban? Szinte mindegyiket! Lolka és Bolka, Bob és Bobek, a Magyar népmesék, Mátyás király történetei, Füles Mackó, A kockásfülű nyúl, és néha-néha Tom és Jerryt is láttam.

A Futrinka utca, Mazsola és Tádé szintén nagy kedvenc volt, főleg az utóbbi alapján készült könyv.

- Ma is emlékszem: zöld volt a borítója. A szüleim rengetegszer olvastak belőle, ahogy Benedek Elek meséit is, de a legjobban a régi családi történeteket szerettem. A szüleim egy kis nyírségi faluból származnak, és gyakran mesélték, milyen volt az élet az ő gyerekkorukban. Sokszor például gyalog kellett iskolába menniük, mert nem járt a vonat, palatáblára írtak, golyókkal és a maguk készítette babával, fakutyával játszottak.

Ez a fajta mesélés pedig hagyománnyá vált Csabáéknál, hiszen ő is gyakran idézi fel a gyerekkorát a lányainak, a hatéves Zsófinak és a négyéves Hannának.

A riport teljes hosszában a pink.hu oldalon olvasható >>>

Ha még több mesét szeretnél olvasni, folytasd a keresgélést a Magyar Olvasástárság (HunRA) vagy a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán!
Támogatóink: