A mese csökkenti a feszültséget

2012. február 14.

A mese nemcsak a gyerekeket, de a szülőket is egy másik világba röpíti, kikapcsolja a mindennapok körforgásából. De miért jó még, ha minden nap szánunk rá időt, hogy meséljünk a gyerekeknek? Domszky Zsófia pszichológust, a „Mesélj mindennap” kampány szakértőjét kérdeztük.

„A mesélés a kreativitás fejlesztésében óriási szerepet játszik. Ha napközben mondunk mesét, megkérhetjük gyermekünket, hogy a számára kedves szereplőt, jelenetet rajzolja le. A mesehallgatás során felbukkanó képek megjelenítése csökkenti a belső feszültséget, és arról is sokat elárul, mi az, ami aktuálisan foglalkoztatja gyermekünket. A meséhez kapcsolódó művészi alkotás fejleszti kreativitását, belső képalkotó képességét, melyek a rugalmas gondolkodás és problémamegoldás alapját is képezik, így felnőtt korban is nagy hasznát veszi majd. A mese jó alapja lehet bármilyen családi együttes élménynek.”

Sok szülő nem mer olyan népmesét olvasni, amelyben félelmetes részek vannak, vagy kihagyja a történetből ezeket a jeleneteket. Domszky Zsófia szerint azonban ez nem jó taktika. „A gyereknek ugyanis szüksége van a szörnyekre, mert a mindennapokban is vannak ijesztő események, félelmetes dolgok. A mesében minden szörnyet legyőznek, minden ártalmat megszüntetnek, és ha meg is sebesül a hős, mindig elhozza valaki az élet vizét, ami meggyógyítja. Ha kihagyjuk ezeket a részeket, nem adjuk át gyermekünknek a reményt, hogy bár történnek rossz dolgok a világban, minden rendbe hozható.”

Ha még több mesét szeretnél olvasni, folytasd a keresgélést a Magyar Olvasástárság (HunRA) vagy a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán!
Támogatóink: